Huize Middendorp

 

De omgeving

In de lente genieten van de ontwakende natuur, in de zomer een terrasje pakken in een hanzestadje, burlende herten in de herfst bekijken en een frisse boswandeling maken in de winter. Hier op de grens van de Veluwezoom en Achterhoek is het in alle seizoenen prachtig en is er genoeg te doen.

 

Veluwezoom en Achterhoek

De Veluwezoom is het grootste aaneengesloten bos van Nederland. Vanaf Huize Middendorp is het een aantal minuten wandelen tot de opgang naar het bos. Hier wonen tientallen vogelsoorten, wilde zwijnen, vossen, edelherten, reeën, wolven, dassen en (boom)marters. Er zijn wandelpaden en fietspaden en tevens zijn er allerlei activiteiten van Natuurmonumenten het hele jaar door. De andere kant op ligt het coulisselandschap van de Achterhoek en de uiterwaarden van de IJssel. Ook hier is het erg fijn fietsen en wandelen.

 

 

"Wilde zwijnen, vossen, edelherten, reeën, wolven, dassen en (boom)marters."

 

 

Ellecom

Huize Middendorp ligt, zoals de naam het al aangeeft, midden in het Veluwse dorp Ellecom. Het is een van de oudste huizen. Het dorp is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer en per auto. Tegenover het vakantiehuis ligt Samberg, een bakker met ook allerlei andere levensmiddelen. Het dorp ligt vlakbij verschillende uitvalswegen en is ook per OV goed te bereiken. Vanaf IC-station Dieren (2km vanaf het huis) gaat bus 43 naar Ellecom. Op verzoek halen en brengen we onze gasten van het station.

 

Wandelen, fietsen, zwemmen en varen

Ellecom ligt aan een dode rivierarm waar doorheen een mooi fietspad is aangelegd. Aan de rand van het dorp ligt een beschermd kwelwaterbos waar het water van de Veluwe van nature ontspringt. Wie van wandelen houdt, is op het juiste adres: er zijn diverse wandelroutes uitgezet door de bossen van de Veluwezoom. Hier kun je nog urenlang wandelen zonder een auto tegen te komen. Op vijf kilometer afstand ligt de bekende Posbank met schitterende vergezichten over de heidevelden van de Veluwezoom. In de herfst zijn er op verschillende plekken op de Veluwezoom uitkijkpunten waar burlende edelherten zich laten zien. In de omgeving kan ook gevaren worden op plassen en gezwommen in natuurwater.

 

(Uit) eten

In Ellecom zelf zitten twee restaurants en ook in de omgeving is er van alles aan eetgelegenheiden te vinden. Van een lunchcafé midden in het bos tot een oud, sfeervol klooster in het nabijgeleden Doesburg. In het vakantiehuis ligt een lijst met onze restauranttips. In Dieren zijn verschillende supermarkten en een biowinkel te vinden.

 

(Familie) uitjes

Er zijn diverse zwembaden te vinden (binnen en buiten) in de omgeving. Ook kun je veel verschillende musea en parken bezoeken, zoals het Openluchtmuseum, Burgers’ Zoo, het Watermuseum en speelgoedmuseum. In Apeldoorn (een half uur rijden) liggen een groot buitenzwembad en een klimpark. Tussen Dieren en Apeldoorn rijdt een prachtige stoomtrein en in Dieren zelf is een heel grote buitenspeeltuin te vinden en een wijngaard. Net buiten Ellecom ligt kasteel Middachten.